~~FotoBLOGGEN~~

~~FotoBLOGGEN~~

Husie kyrkoväg

Haur du sitt Malmö.?.?.?...Posted by Matts Rydén Sun, November 14, 2010 21:20:02

Hej alla.!.!.!

Idag har jag lagt till en ny kategori / flik i bloggen...."Haur du sitt Malmö haur du sitt varlden". Just den här slogan kom till vid Malmöfestivalens start -85, men då lite antiskånskt uttal..."har du sett Malmö har du sett världen". Vår grannkommun Lund var ju inte sen på att kontra..."Har du sett Lund behöver du inte se Malmö". Tyvärr fick inte hela slogan plats i kategorin på min blogg, så fliken fick heta "Haur du sitt Malmö.?.?.?..."

Tanken med den här kategorin är att jag ska specificera mig på en gata eller plats i Malmö. Korta gator, centrala gator, avlägsna gator...en kyrka eller liknande...och visa er hur jag ser på platsen. Det första inlägget handlar om en ganska till synes obetydlig gata i utkanten av Malmö...Husie kyrkoväg. En gata som jag har sett förändras under årens lopp. Jag flyttade ut till den här delen av stan som 2 åring och då var fortfarande regementet Lv4 och Bulltofta flygplats verksamma.

Häng med på en ganska kort resa på Husie kyrkoväg...en gräns mellan stad och gröna ängar.

Här startar jag min promenad på Husie kyrkoväg. I ett tungt och regnigt Malmö är jag på väg upp till slutet av gatan...närmare Husie kyrka...det är ju Fars dag och jag ska tända ett ljus och skänka en tanke vid min pappas grav.

På vänster sida av vägen hittar vi ett område som heter "Vannagården". För egen del känns det som detta bygge aldrig tar slut...känns som den eviga byggarbetsplatsen. När bönderna förr i tiden körde till stan brukade man stanna här och vattna sina hästar, därav namnet.

Straxt efter Vannagården till höger har vi Toftängen. Brf Toftängen är uppförd 1976. Som extra kuriosa i berättelsen så bor min fotokompis och kollega L. Gudmundsson i en av de här kåkarna.

En statisk länga garage tillhörandes Toftängen.

Regementet Lv4 har en speciell plats i mitt minne...framför allt området runt omkring...varför kommer jag snart att berätta. Lv4 var verksamt mellan åren 1941-1997. Miljön inne på området idag är en blandning mellan gammalt regementestuk och modernare byggnader.

Gammalt militäriskt möter bostadsområde.

Här inne på regementsområdet ligger nu olika verksamheter, bl a idrottsföreningar som Husie IF och Kvarnby Bk.

Men lite nostalgisk gammelhet från den forna regementstiden tiden finns kvar.

Det finns även en hel del skolor på detta området. Vad den här skolan heter har jag inte lagt på minnet, men grafisk é den.

Tycker den är ganska cool...så jag var tvungen att stanna upp och få min dagliga grafiska dos.

Ja, då var man uppe vid Husie kyrka...ljuset är tänt och man har fått lite daglig frid.

Här slutar / börjar Husie kyrkoväg och går över till Husie väg...vidare ut till den lantliga idyllen i Malmös utkant.

Husie kyrkoväg är bara en liten gångväg lång...med lagom gångtakt utan hund och kamera så tar det kanske ca. 10 minuter att promenera den.

Som jag skrev innan så är Husie kyrkoväg en gräns mellan stad och lantlig miljö. Husie mosse är ett rekreationsområde / strövområde med fantastisk vacker natur, rikt fågelliv, vilda orchideér och en naturlig vattenkälla som sakta sipprar upp vatten fån moder jord. Av historiska, ekologiska och miljöestetiska skäl har sjön återskapats (invigdes hösten 1997). Den utgör en del i den ekologiska reningen av dagvatten tillsammans med Risebergabäcken.

Här..just här...sprang man runt som liten påg och lekte i skyttegravarna. Nu som vuxen springer man runt i den vackra miljön som har uppkommit och skjuter med kameran.

Detta är vad som är kvar av skyttebanan. Här har man som barn plockat kilovis med patronhylsor och avfyrade kulor...undrar faktiskt inte om jag har kvar några hemma i mitt föräldrahem.

Som skrivet innan...till synes en ganska oansenlig väg, men som bär på enorma rikedommar.

Det här området kallas för IKEA hus... i en av de här lägenheterna bor min skolkamrat och fortfarande i gamla dar kompis Peter Aspelin.

En annan dag ska jag ta med er på en sväng på den här cykelstigen...ut mot Torups bokskog.

Till nästa gång.!.!.!

~~Matts~~

  • Comments(3)//blogg.mattsryden.se/#post72